By Cumpana2017 / Fără categorie / 0 Comments

Cum alegi un antigel bun

Ghidul cumparatorului

Cand stii ca se apropie sezonul rece si vrei sa protejezi corespunzator de inghet instalatia masinii tale, este foarte firesc sa incepi sa te interesezi cam ce tip de antigel auto poti folosi in mod corespunzator. Nu este nevoie sa fii sofer profesionist ca sa  stii ca motorul va fi deteriorat sau chiar distrus, daca nu folosesti un astfel de produs pentru a contracara efectele temperaturilor foarte scazute. In mod normal, motorul este racit cu ajutorul apei, insa aceasta se poate solidifica la temperaturi scazute, marindu-si volumul si fisurand blocul motor.

Printre altele, antigelul de masina are rolul de a scade punctul de inghet al apei, astfel incat aceasta sa nu ajunga in stare solida prea usor. Totusi, chiar si o utilizare inadecvata poate determina coroziunea monoblocurilor motorului, drept pentru care, trebuie sa stii exact cum sa alegi un produs potrivit autoturismului tau. Iata cateva criterii de selectie esentiale:Capabilitatile: pot repartiza aceste produse in: antigeluri anticorozive, formule antidepunere si produse antispuma. Cand stii ca motorul masinii tale este mai vechi, trebuie sa optezi neaparat pentru o solutie anticoroziva, deoarece aceasta nu va ataca si nu va deteriora metalul in timp, mai cu seama monoblocurile motorului, care sunt vulnerabile in situatia respectiva. La fel, autoturismele cu uzaj accentuat vor fi predispuse la formarea de depozite de calcar, din cauza carora intreg sistemul poate fi afectat, iar eficienta termica va fi redusa considerabil.

Ca sa eviti acest proces, iti recomandam un antigel cu capabilitati de antidepunere. Indiferent de tipul de masina pe care il ai, multe pareri despre cele mai bune antigeluri iti vor sugera sa alegi un produs care previne formarea spumei in instalatie(antispuma), mai ales atunci cand doresti sa beneficiezi de performantele autovehiculului la maxim.

 

Tipul: se categoriseste in  antigel monoetilen-glicol si antigel propilen – glicol, in functie de substanta de baza pe care produsele o contin. Daca masina ta este fabricata pana in anul 2000, este recomandat sa intrebuintezi monoetilen-glicol  din gama G11. Nu stii cum sa il recunosti? – Culoarea este un indicator important, acesta fiind in general albastru, desi unii producatori il mai fac si in varianta verde sau galben.

Chiar daca este mai coroziv, motoarele vechi se comporta mai bine in prezenta acestuia. In cazul in care detii deja o masina mai noua, de dupa 2000 sau chiar de ultima generatie, va trebui sa utilizezi propilen–glicol, care se produce in culorile rosu si roz, facand parte din gama G12 sau G12+(mov). Aceste versiuni includ mai multe tipuri de aditivi, insa au o formula cu foarte putini fosfati si silicati, care este considerata ca fiind adecvata pentru masinile cu sistem avansat de racire.

 

Punctul de inghet: trebuie ales in general in intervalul -12°C si -25°C. Asta inseamna ca te vei asigura ca motorul va fi protejat indiferent de conditiile externe de mediu. In comert poti gasi antigel diluat si concentrat, al caror punct de inghet va fi diferit. Cu cat este mai concentrata formula, cu atat mai scazuta va fi si limita de inghet. Totusi, cei mai multi mecanici vor recomanda utilizarea diluata sau diluarea cu apa distilata(niciodata apa de la robinet).

Daca vrei sa economisesti fonduri, poti alege o formula pentru -12°C, pe care o recunosti dupa concentratia de 25% glicol. La concentratii de 50%, deja esti in parametrii conventionali, pentru -25°C. Cand intrebuintezi peste 60% antigel, poti depasi -50°C ca prag de inghet, ceea ce este inutil, tinand cont de conditiile conventionale.

 

Brandul: Printre cei mai apreciati producatori care furnizeaza formule de calitate pe piata din Romania, amintim: Hepu, Tegee, Berkebile, Caramba, mai ales cand doresti sa stii unde gasesc antigel la preturi bune si alti soferi. Daca ai posibilitatea, nu este exclus sa optezi si pentru numa ca Elf, Vavoline sau Castrol. In plus, ca sa poti alege o marca adecvata, vei consulta si manualul de utilizare al autoturismului, in care este posibil sa fie mentionate mai multe detalii in acest sens.

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *