By Cumpana2017 / informatii utile / / 0 Comments

Informatii despre unsori

In general, lumea asociaza lubrifiantii cu uleiurile, dar exista un mare numar de aplicatii la care se folosesc lubrifianti care nu sunt lichizi, cei mai cunoscuti dintre acestia fiind unsorile. Conform ASTM (American Society for Testing and Materials), unsoarea lubrifianta este un produs solid sau semi-fluid care contine un agent de ingrosare si un lubrifiant lichid. Se pot adauga si alti ingredienti, aditivi si/sau lubrifianti solizi, pentru obtinerea anumitor proprietati specifice.

Aceasta definitie stabileste conceptul fundamental ca unsoarea nu este un ulei vascos ci, mai degraba, un ulei ingrosat, un sistem cu mai multe faze realizat cu doi componenti distincti reprezentati de un agent ingrosator si un ulei fluid. Ca urmare, consistenta produsului poate fi modificata prin varierea continutului de ingrosator, consistenta care este codificata printr-un numar conform NLGI (National Lubricating Grease Institute – USA).

Proprietatile unsorilor depind atat de natura si tipul ingrosatorului cat si a lubrifiantului continut. Ingrosatorii pot fi de tip sapun (calciu, litiu, sodiu si amestecurile lor), sapun complex (calciu, litiu, litiu-calciu, aluminiu si altele asemenea), pe baza de bentona sau poliuree, in timp ce uleiurile de baza pot fi minerale, sintetice sau semi-sintetice.

Ca urmare, fabricarea unsorilor este mult mai complexa decat a uleiurilor. Productia de unsori nu este un simplu proces de amestecare a unor componenti, ci necesita procese complexe inclusiv reactii chimice intre diferiti componenti.

Unsorile sunt folosite pentru lubrifierea si protejarea diverselor echipamente mecanice ca o alternativa la lubrifiantii fluizi, in special atunci cand spatiul insuficient sau scurgerile fac dificila utilizarea uleiurilor.

Unsorile pot fi aplicate continuu (in industria metalurgica, de exemplu) sau folosite pentru lubrifierea „pe viata” a anumitor componente (rulmenti sau angrenaje de mici dimensiuni).

Alegerea corecta a unui produs este foarte complicata astfel incat este mai bine sa se solicite ajutorul unui expert tehnic, avand in vedere existenta multor factori de influenta care trebuie corelati cu functiunile unsorii pentru lubrifierea eficienta a utilajelor.

Eni este unul dintre producatorii importanti de unsori, acestea fiind produse intr-o gama larga care asigura cerintele din domeniul industrial si auto.

Write a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *